Sprijin pentru refugiații din Ucraina

Siguranță


Pentru o ședere în siguranță, odată aflați pe teritoriul României, refugiații trebuie să știe locația unde vor fi cazați și datele de contact ale persoanei sau organizației care îi preia. Este recomandabil ca aceste date să fie împărtășite si unei persoane de încredere.

În cazul în care cineva le solicită, împotriva propriei voințe, să muncească, să cerșească sau să ofere alte servicii în schimbul ajutorului primit, fapta constituie infracțiune. Cei care ajung în această situație sau se tem că riscă să ajungă au un număr de telefon alocat special (Helpline Anti-trafic: 0800800678).

Refugiații trebuie să aibă la cunoștință că nimeni nu are voie să le rețină documentele de identitate, în afară de poliție.

De asemenea, refugiații trebuie să fie precauți în ceea ce privește exploatarea sexuală și abuzul. Abuzul sexual reprezintă orice activitate sexuală sau amenințarea în legătură cu acesta, desfășurată prin forță sau în condiții nepotrivite sau coercitive. Exploatarea sexuală reprezintă orice abuz real sau tentativă de a plasa persoana într-o poziție de vulnerabilitate (putere diferențială) în scopuri sexuale.

Dacă sunteți victima unui abuz sau aveți la cunoștință o situație de abuz, raportați autorităților românești situația.