Sprijin pentru refugiații din Ucraina

Facilități


Ca efect al introducerii de către Comisia Europeană a mecanismului de protecție temporară pentru persoanele refugiate din Ucraina, aplicabil și în România, durata protecţiei temporare este de un an, această durată putând fi prelungită cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an.

Mecanismul de protecție temporară permite accesul pentru o perioadă limitată a persoanelor refugiate din state extracomunitare, cetățeni ucraineni și din state terțe aflați din diferite motive pe teritoriul Ucrainei. Beneficiarii protecției temporare beneficiază de drepturi precum: asistenţa necesară pentru întreţinere, în situaţia în care nu dispun de mijloacele materiale necesare, asistență medicală spitalicească de urgenţă, precum şi asistenţă medicală şi tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice care pun viața în pericol iminent. Minorii neînsoțiți beneficiază, de asemenea, de protecție prin intermediul Grupului Operativ pentru Copii Neînsoțiți.

Cetățenii care intră legal pe teritoriul României din Ucraina beneficiază de o perioadă de ședere legală de 90 zile. Cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare. Aceste persoane pot solicita prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă pentru perioade succesive de 1 an, în situația în care sunt menținute condițiile care au stat la baza acordării dreptului de ședere inițial.

În ceea ce privește facilitățile oferite persoanelor aflate în această situație, lista include posibilități de cazare, asistență socială pentru cele care vor să se stabilească în România (alocație de stat pentru copii, ajutor social, alocație pentru susținerea familiei), asistență medicală și tratament corespunzător pentru situații de urgență.

Referitor la facilitățile de educație pentru copii, toți copiii din Ucraina aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție potrivit Legii azilului, au acces la educație în unitățile de învățământ din România în aceleași condiții pe care le au elevii români. În România vor avea asigurate cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale. De asemenea, au dreptul la o evaluare a stării de sănătate în unităţile de învăţământ, iar în situația în care nu sunt vaccinați pot beneficia de schema de vaccinare conform Programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății din România.

De asemenea, în cazul refugiaților cu dizabilități și vârstnici ce optează să rămână în România, există posibilitatea de a beneficia, la cerere, de serviciile sociale de protecție prevăzute de lege: locuințe protejate, centre de pregătire pentru viața independent, centre de abilitare și reabilitare, centre de îngrijire și asistență.